Perawatan Payudara Terhadap Kelancaran Produksi ASI pada Ibu Post Partum
DOI:
https://doi.org/10.61132/vitamin.v3i3.1425Keywords:
Breast Care, Smoothness of Breast Milk, Postpartum MotherAbstract
Breast care is very important for mothers because it is a care action performed by the patient or assisted by others, usually starting from the first or second day after giving birth.The objective of this study is to determine the effect of breast care on the smoothness of breast milk production in postpartum mothers at RSUD Walanda Maramis.The research uses a quasi-experimental one-group post-test only design.The sample in this study consisted of 15 respondents.Data collection on breast milk smoothness used observation sheets and the statistical test employed was the independent t-test.The research results showed that the highest breast milk production after the intervention was smooth breast milk from 11 respondents (73.3%).The results of the unpaired t-test showed a p-value of 0.000 where < α 0.05.Conclusion: There is an influence of breast care on the smoothness of breast milk production in postpartum mothers at RSUD Walanda Maramis.
Downloads
References
Ambarwati, D., & Wulandari, S. (2022). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kelancaran ASI pada Ibu Menyusui. Yogyakarta: Pustaka Bunda.
Ambarwati, N. (2019). Perawatan Payudara untuk Optimalisasi Produksi ASI. Yogyakarta: Medika.
Ardiansyah, M., & Sari, R. (2020). Manfaat Pijat Laktasi untuk Meningkatkan Produksi ASI. Jakarta: Pustaka Medika.
Hidayat, A. (2018). Psikologi Ibu Menyusui dan Pengaruhnya terhadap Produksi ASI. Jakarta: Pustaka Medika.
Kemenkes RI. (2019). Pedoman Menyusui bagi Ibu dan Bayi. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.
Kementerian Kesehatan RI. (2020). Panduan Gizi Seimbang: ASI Eksklusif untuk Bayi. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Kementerian Kesehatan RI. (2021). Laporan Kesehatan Nasional: Capaian Pemberian ASI Eksklusif di Indonesia. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Kristiyanasari, W. (2021). ASI, Menyusui & Sadari. Yogjakarta : Nuha Medika
Mardiyaningsih, S. (2020). Pijat Oksitosin dan Hubungannya dengan Produksi ASI pada Ibu Nifas. Bandung: Pustaka Kesehatan.
Maritalia, D. (2022). Asuhan Kebidanan Nifas & Menyusui. Yogyakarta : Nuha Medika
Nurhayati, S. (2021). Hubungan Pengetahuan Perawatan Payudara Dengan Produksi Asi Pada Ibu Menyusui. Jurnal Kebidanan dan Kesehatan Reproduksi, 10(1), 15-22. https://doi.org/10.36656/jpk2r.v7i1
Perinasia. (2022). Efektivitas Pijat Oksitosin dalam Meningkatkan Produksi ASI. Jakarta: Perkumpulan Perinatologi Indonesia.
Pratiwi, L., et al. (2019). Hubungan Pengetahuan Ibu Dengan Produksi Asi Di Masa Pascapersalinan. Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 7(2), 45-52. https://doi.org/10.35141/kia.v3i2.1035
Putri, A., & Rahayu, T. (2019). Teknik Perawatan Payudara untuk Kelancaran ASI pada Ibu Menyusui. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Rahayu, S., & Widyaningsih, E. (2020). Teknik Pijat Payudara Dan Dampaknya Terhadap Produksi Asi Pada Ibu Menyusui. Jurnal Keperawatan Indonesia, 13(1), 22-30. http://dx.doi.org/10.29406/jkmk.v10i3.5636
Rini, S & Kumala, F. (2022). Panduan Asuhan Nifas & Evidence Based Practice. Yogyakarta: Deepublish.
Ronald H.S. (2011). Pedoman dan Perawatan Kehamilan yang Sehat dan Menyenangkan. Bandung : Nuansa Aulia.
Rosanah, H. Mardiah. (2022). Ibadah Penuh Berkah Ketika Haid & Nifas. Jakarta: Lembar Langit Indonesia
Sari, R., et al. (2020). Stimulasi Kelenjar Susu melalui Perawatan Payudara dan Dampaknya terhadap Produksi ASI. Jakarta: Pustaka Medika.
Susanti, D. (2021). Teknik Perawatan Payudara untuk Ibu Menyusui. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Wardani, D. (2021). Masalah Laktasi dan Solusinya. Jakarta: Penerbit Kesehatan Ibu dan Anak.
WHO. (2018). Breastfeeding and Maternal Health: A Global Perspective. Geneva: World Health Organization.
World Health Organization. (2021). Breastfeeding. Retrieved from https://www.who.int
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Vitamin : Jurnal ilmu Kesehatan Umum

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.