Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi di Kelurahan Mahawu Lingkungan II Kota Manado

Authors

  • Anggia Putri Utami Potabuga Universitas Muhammadiyah Manado
  • Agust A. Laya Universitas Muhammadiyah Manado
  • Irma M. Yahya Universitas Muhammadiyah Manado

DOI:

https://doi.org/10.61132/protein.v2i1.68

Keywords:

Blood Pressure, Tomato Juice, Hypertension

Abstract

Hypertension or high blood pressure is a condition when there is an increase in blood pressure, which is above 140 mmHg for istolic blood pressure  and 90 mmHg for diastolic  blood pressure.One of the therapies used to lower blood pressure is the administration of tomato juice because it is rich in lycopeine, potassium and bioflavonoids. The purpose of this study was to determine the effect of tomato juice on lowering blood pressure in hypertensive patients in       Mahawu Village sub distrit II Manado City. The method used in this study is a design experiment with One Group pretest-postest design. The sample taken amounted to 15 respondents using purposive sampling. Data collection using SOPs and observation sheets. The collected data is processed using SPSS 16.0. Statistical test using Wilcoxon Test with a meaning level ( α) of 0.05. The results of the study using Wilcoxon statistical tests obtained the results of Systolic Pre-Post with a value of P value = 0.001 and Diastolic Pre-Post with a value of p Value = 0.002 where the value of p Value < α = 0.05). so that Ha was accepted and Ho was rejected so that there was an effect of giving tomato juice on lowering blood pressure in people with hypertension in Mahawu Village sub district II Manado City. The conclusion is based on the results of the study that there is an effect of giving tomato juice on reducing blood pressure in hypertensive patients in Kelurahan II Manado City.

References

Barus, M., Ginting, A., & Turnip, A. J. (2019). Terapi Jus Mentimun Menurunkan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi, Jurnal Mutiara Ners, 230-237. (Diakses pada tanggal 01 November 2023 jam 17.00).

Cholifah, N. (2021). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Pada Hipertensi Di Puskesmas Purwosari Kudus. Jurnal Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, 12(2), 404-410.

Dinas Kesehatan Provinsi Sulut. (2018). Profil Kesehatan Provinsi Sulut Tahun. Sulawesi Utara.

Dinas Kesehatan Provoinsi Sulut. (2019). Profil Kesehatan Kota Manado Tahun. Manado

Hidayah, N., Utomo, A. S., & Denys, D. (2018). PENGARUH JUS TOMAT TERHADAP PENURUNAN TEKANAN DARAH PADA PENDERITA HIPERTENSI LANSIA. The Indonesian Journalof Health Science, 77-83. (Diakses pada tanggal 20 mei 2023 jam 19.58).

Lavenia, Cici., Nurhadin. (2017). Pemberian Juice Campuran Tomat dan Menitumun terhadap Penurunan Tekanan Darah Kepeda Penderita Hipertensi. Jurnal Ipteks Terapan ISSN 2460-5611. (Diakses pada 08 Oktober 2023 tanggal jam 18.50)

Maria Fudji .(2018). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah Sistolik Dan Diastolik Pada Pasien Hipertensi. Jurnal keperawatan. Program Studi Keperawatan, STIKES Hafshawaty Pesantren Zainul Hasan, Email : [email protected]. (Diakses pada tanggal 03 November 2023 jam 15.49).

Nugraha, B. A. (2018). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Lansia Penderita Hipertensi Didesa Lemahireng Kecamatan Bawen. Jurnal Ilmu Keperawatan Komunitas.

Pradian, G., Nasution, ade saputra, & Sholehah, khusnul makhatul. (2018). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah Sistolik Dan Diastolik Pada Pasien Hipertensi. Jurnal Ilmiah Keperawatan, 13(1), 76–99. (Dikases pada tanggal 03 November 2023 jam 15.37).

Rahayu, D., & Santoso, P. (2018). Pengaruh Teknik Relaksasi Pernapasan Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi. Jurnal Keperawatan.

Ramdani, M., Hidayat, U. R., & Alfikrie, F. (2020). EFEK PEMBERIAN 150 GRAM TOMAT (SOLANUM LYCOPERSIUM) TERHADAP TEKANAN DARAH PENDERITA HIPERTENSI. Borneo Nursing Journal (BNJ), 2(1), 55-60.https://akperyarsismd.ejournal.id/BNJ/article/view/14 (Diakses pada tanggal 17 Mei 2023 jam 02.27).

Riskesdas Sulawesi Utara. (2018). Laporan Provinsi Sulawesi Utara Riskesdas. In DinasKesehatanSulawesiUtara.https://ejournal2.litbang.kemkes.go.id/index.php/lpb/article/view/3756 (Diakses pada tanggal 19 Mei 2023 jam 01.40)

Septimar, Z. M., Rustami, M., & Wibisono, A. Y. G. (2020). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Di Tangerang Tahun 2020: a Literature Review. Menara Medika, 3(1). https://www.jurnal.umsb.ac.id/index.php/menaramedika/article/view/2199 (Diakses pada tanggal 17 Mei 2023 jam 02.57).

Suwanti, & Nugraha, B. A. (2018). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Lansia Penderita Hipertensi Didesa Lemahireng Kecamatan Bawen. Jurnal Ilmu Keperawatan Komunitas, 1(2), 1. https://doi.org/10.32584/jikk.v1i2.173. (Diakses Pada Tanggal 02 November 2023 jam 03.39).

WHO. (2020). A Global Brief On Hypertension: Silent Killer, Global Public Health Cr ises. Geneva: World Health Organization.

Widyarani, L. (2019). Pengaruh Pemberian Jus Tomat (Solanum Lycopersicum) terhadap Tekanan Darah pada Lansia Penderita Hipertensi Stadium I. Jurnal Kesehatan Hesti Wira Sakti. 7(1) (Diakses pada tanggal 20 Mei 2023 jam 18.21)

Yuliani, S. N. (2020). Pemberian Jus Tomat (Solanium Lycopersicum) Terhadap Stabilisasi Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi (Doctoral dissertation, STIKes Insan CendekiaMedika Jombang). https://journal.ipts.ac.id/index.php/ED/article/view/1488 (Diakses pada tanggal 01 November 2023 jam 11.20).

Downloads

Published

2024-01-04

How to Cite

Anggia Putri Utami Potabuga, Agust A. Laya, & Irma M. Yahya. (2024). Pengaruh Pemberian Jus Tomat Terhadap Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi di Kelurahan Mahawu Lingkungan II Kota Manado. Protein : Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan. , 2(1), 105–116. https://doi.org/10.61132/protein.v2i1.68

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.