Analisis Permasalahan Pelaku Usaha dalam Proses Pemenuhan Komitmen Registrasi Pangan Olahan Risiko Menengah Rendah

Authors

  • Ira Novianty Lestari Universitas Padjadjaran
  • Raden Bayu Indradi Universitas Padjadjaran
  • Nurul Wahyu Wadarsih Badan Pengawas Obat dan Makanan RI

DOI:

https://doi.org/10.61132/obat.v2i3.417

Keywords:

Registrasi, Pangan Olahan, Sertifikat Pemenuhan Komitmen

Abstract

Before processed food is marketed in Indonesia, business actors must register the food to obtain a distribution permit. For medium to low risk processed food, a distribution permit must be obtained by obtaining a Business Activity Support Business Permit (PB-UMKU) with a Certificate of Fulfillment of Processed Food Commitments. This article will discuss the difficulties faced by industry players in this process and explain the fulfillment of registration commitments for low-medium processed food. This research method is a literature search using a legislative approach in processing processed food registration, and to collect field research questions, a survey of business actors was carried out during the technical guidance activity "Fulfilling Commitments for Registration of Processed Food with Medium Low Risk". The results of the analysis show that there are three critical points that business actors need to pay attention to in the process of fulfilling commitments, namely suitability of product data, suitability of composition, and suitability of label design. Errors in selecting packaging due to non-compliance with the original packaging requirements provided are the most frequently encountered problems. Apart from that, business actors often do not upload important documents such as the Health Certificate/Free Sale Certificate, which is the main required document in the import product registration process. Other errors include selecting an incorrect food category, which results in non-compliance with applicable regulations and cancellation of registration commitments.

References

Amalia, S., Hanapia, A. Y., Kadarisman, E., & Sukarso, A. (2023). Analisis Pengaruh Sektor Industri Pangan terhadap Pertumbuhan Ekonomi di Indonesia Tahun 2001 – 2022. Jurnal Ilmu Ekonomi, 4(1), 31 – 41.

BPOM RI. (2019). Peraturan Badan POM Nomor 11 Tahun 2019 tentang Bahan Tambahan Pangan.

BPOM RI. (2021a). Peraturan Badan POM No. 26 Tahun 2021 tentang Informasi Nilai Gizi pada Label Pangan Olahan.

BPOM RI. (2021b). Peraturan Badan POM Nomor 20 Tahun 2021 tentang perubahan atas Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan Nomor 31 tahun 2018 tentang Label Pangan Olahan.

BPOM RI. (2022). Pengawasan Klaim pada Label dan Iklan Pangan Olahan.

BPOM RI. (2023a). Kinerja BPOM dalam Angka Triwulan IV.

BPOM RI. (2023b). Pedoman Registrasi Pangan Olahan.

BPOM RI. (2023c). Peraturan Badan POM RI Nomor 13 Tahun 2023 tentang Kategori Pangan.

BPOM RI. (2023d). Peraturan Badan POM RI Nomor 23 Tahun 2023 tentang Registrasi Pangan Olahan.

Direktorat RPO. (2023). Booklet 1 Informasi Umum Registrasi Pangan Olahan.

Hastati, D. Y., Nuraeni, A., Ratih, F., & Kuntari, W. (2022). Penerapan Kemasan dan Label untuk Produk Olahan Singkong di Kelompok Tani Barokah. Community Development Journal, 3(1), 178–183.

Jamrianti, R. (2021). Pengemasan dan Pelabelan Pangan. AE Publishing.

Nurcahyo, E. (2018). Pengaturan dan Pengawasan Produk Pangan Olahan Kemasan. Jurnal Magister Hukum Udayana, 7(3), 402–417.

Peraturan Pemerintah. (2021). Peraturan Pemerintah No. 5 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Perizinan Berusaha Berbasis Risiko.

Presiden RI. (2012). Undang-Undang RI Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan.

Presiden RI. (2023). Undang - Undang No. 6 Tahun 2023 tentang Penetapan Peraturan Pemerintah Pengganti Undang- Undang No 2 tahun 2022 tentang Cipta Kerja menjadi Undang-Undang.

Sagita, A. M., & Saputra, A. (2022). Perlindungan Hukum terhadap Konsumen Makanan Impor tanpa Izin Edar yang Dijual melalui Aplikasi Shopee. Jurnal Ilmu Hukum, 6(1), 73 – 88.

Thaheer, H., Hasibuan, S., & Mumpuni, F. S. (2015). Model Resiko Keamanan Pangan Produk Pindang pada UMKM Pengolahan Ikan Rakyat. Jurnal Penelitian Dan Aplikasi Sistem Dan Teknis Industri, 9(3), 275–285.

Ulilalbab, A., Nurdyansyah, F., Aulia, L. P., Fitriyah, H., & Dkk. (2023). Keamanan Pangan. Sada Kurnia Pustaka.

Widjayanti, W., Widowati, S., & Mardiah, M. (2022). Efektifitas Pembinaan Pemenuhan Komitmen Registrasi Pangan Segar Asal Tumbuhan (PSAT) di Kabupaten Sukabumi. Jurnal Ilmiah Pangan Halal, 4(1), 25–34.

Published

2024-05-29

How to Cite

Ira Novianty Lestari, Raden Bayu Indradi, & Nurul Wahyu Wadarsih. (2024). Analisis Permasalahan Pelaku Usaha dalam Proses Pemenuhan Komitmen Registrasi Pangan Olahan Risiko Menengah Rendah. OBAT: Jurnal Riset Ilmu Farmasi Dan Kesehatan, 2(3), 172–185. https://doi.org/10.61132/obat.v2i3.417