Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Ibu Dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI (MP -ASI) Pada Anak Usia 6 - 24 Bulan di Puskesmas Laubaleng Kabupaten Karo Tahun 2023

Authors

  • Kristina Natalia Simanjuntak Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan
  • Basaria Manurung Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Mitra Husada Medan

DOI:

https://doi.org/10.61132/protein.v2i2.176

Keywords:

Knowledge, Attitude, Complementary Food, MP-ASI

Abstract

Providing Complementary Food with Breast Milk (MP-ASI) to babies must pay attention to the recommended Nutritional Adequacy Rate (AKG) based on age group and food texture that is appropriate to the development of the toddler's age. This research aims to determine the relationship between maternal knowledge and attitudes and the provision of complementary foods for breast milk (Mp-Asi) in children aged 6 - 24 months at the Laubaleng Community Health Center, Karo Regency in 2023. This type of research is research using an analytical survey with a cross sectional method approach. The population is all mothers who have children aged 6 - 24 months, totaling 46 people. The number of samples used was 46 people obtained using the total sampling technique. The data analysis technique uses chi square. The results obtained in this study were that from 46 respondents, there was a relationship between maternal knowledge and the provision of complementary foods for breast milk (MP-ASI) in children aged 6 - 24 months, showing that the p value = 0.023 < 0.05. It is recommended for Health Workers to increase education regarding Complementary Feeding for Breast Milk (MP-ASI).

References

Artian, Rinto. 2018. Pendamping ASI Cegah Kekurangan Gizi. http://www.humanmedicine.net.

Arikunto, wawan. 2021. Pengetahuan Sikap Dan Perilaku Manusia. Yogyakarta : Nuha Medika

Badan Pusat Statistik. 2017. Persentase Bayi Usia Kurang Dari 6 Bulan Yang Mendapatkan Asi Eksklusif Menurut Provinsi tahun 2015-2017. https://www.bps.go.id/(Diakses pada tanggal 03 Maret 2021)

Budiman & Riyanto A. 2018. Kapita Selekta Kuisioner Pengetahuan Dan Sikap Dalam Penelitian Kesehatan. Jakarta : Salemba Medika pp 66-69.

Chairani, S.K. 2018.Alasan Ibu Memberikan Makanan Pendamping ASI Dini Dengan Pendekatan Teori Health Belief Model Di Wilayah Kerja Puskesmas Kecamatan Pesanggrahan Jakarta Selatan Tahun 2018.http://www.repository.uinjkt.ac.id (Diakses 3 Maret 2021)

DinKes Sumatera Utara, 2017. Laporan Akuntabilitas Kinerja Instansi Pemerintah (LAKIP) tahun 2016.Medan : DinKes Provpinsi Sumatera Utara.

Serdang Bedagai, 2016. Makanan Pendamping ASI. Medan : Dinkes Serdang Bedagai. Ginting Daulat, Nanan Sekarwarna, Hadiyana Sukandar. 2017., Pengaruh Karakteristik,

Faktor Internal dan Eksternal Ibu Terhadap Pemberian MP-ASI Dini Pada Bayi Usia <6 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Barusjahe Kabupaten Karo Provinsi Sumatera Utara. Bandung BagianIlmu Kesehatan Masyarakat Fakultas Kedokteran, Universitas Padjadjaran. 2017.

Heryanto, Eko. 2017. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI Dini. Jurnal Ilmu Kesehatan : Stikes Aisyah.

Notoatmodjo, S. 2017. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rieneka Cipta

Downloads

Published

2024-01-25

How to Cite

Kristina Natalia Simanjuntak, & Basaria Manurung. (2024). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Ibu Dengan Pemberian Makanan Pendamping ASI (MP -ASI) Pada Anak Usia 6 - 24 Bulan di Puskesmas Laubaleng Kabupaten Karo Tahun 2023. Protein : Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan. , 2(2), 23–27. https://doi.org/10.61132/protein.v2i2.176

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.